Külföldi szállítási lehetőségek: posta

Te mivel szállítasz külföldre? Ez a leggyakoribb kérdések egyiket, amit fel szoktak tenni nekem a nemzetközi értékesítésbe frissen belekedett vállalkozók, ugyanis aki B2C (értékesítés a végfelhasználók felé) értékesítésre adja a fejét, az előbb utóbb szembesül a külföldi szállítás nehézségeivel. A Virivee-vel lassan 3 éve szállítunk külföldi megrendelőknek, így elég sok tapasztalatot szereztünk már ezen a területen, amit most szeretnék megosztani, hogy másoknak segítség legyen.

Alapvetően háromféle szállítási mód van, amivel tartósan érdemes külföldre szállítani: postai kiszállítás, és futárszolgálaton keresztüli szállítás, vagy a fulfillment központok igénybevétele.
Ebben a posztban a postai kiszállításról fogok viszonylag részletesen írni.

Postai kiszállítás

A postával szemben nagyon sokaknak vannak fenntartásai, nem is teljesen alaptalanul, de nem sok jelentősége van, hogy esetleg nem szeretjük a Magyar Postát, mert bizonyos jellegű szállításoknál megkerülhetetlen, így jobb megbékélni vele. Viszont jó tudni, hogy ha külföldre adunk fel csomagot, akkor elsősorban a célországi posta működése számít igazából, nem az itthoni.

A postai küldeményeket (levél vagy csomag) feladhatjuk normál küldeményként vagy ajánlott küldeményként.

Ajánlott küldemény

Az ajánlott küldemények abban különböznek a normáltól, hogy minden esetben nyomkövető számot kapnak (külföldön pont ezért általában “regisztrált küldemény” a nevük), ami alapján követhető, hogy merre jár a csomag. Többnyire online is követhetőek a postai nyomkövető rendszereken keresztül (pl http://www.track-trace.com/post), illetve visszakereshető, hogy a csomag végül kézbesítve lett-e. Sajnos az online nyomkövetés nem minden országban működik, a legfájóbb ezek közül Ausztrália, így itt nem tudjuk online nyomon követni a csomag útját. Ez azonban nem jelenti azt hogy az Ausztrál Posta nem tartja számon merre jár, a helyben érdeklődőknek meg tudják mondani hogy hol van a küldemény, pl a címzett vagy egy kinti ismerős utána tud kérdezni (Ugyanez a helyzet amúgy Magyarországon is.). A postai nyomkövetési számoknak fix nemzetközi formátumuk van: “EE123456789XX”, ahol az XX a küldő ország kódja, az EE pedig a küldemény típusát jelöli. Az itthonról feladott nemzetközi levelek ilyen kódot kapnak: RR123456789HU

Ha egy ajánlott küldeményként feladott csomag nem érkezik meg, és nem látszik az online nyomkövetésből sem hogy merre jár, akkor a feladástól számított 30 nap után kerestetni lehet a küldeményt. Eddigi tapasztalatom szerint viszonylag kevés ajánlott küldemény jut erre a sorsra, és ezek nagy része is olyan csomag, amit valaki átvett már (pl szomszéd, csak elfelejtette átvinni a csomagot, vagy sunnyogó megrendelő, aki a pénzt is vissza akarja kérni de az árut is meg akarja tartani – de ez azért nagyon ritka)

Az ajánlott küldemény egy elég jó dolog, egy nagy gond van vele, hogy viszonylag drága. 2015-ös tarifája, 810 forint plusz költsége van a normál díjszabáson felül. Vagyis mindegy hogy mit és mekkorát küldünk, kifizetjük egyszer a küldemény díját, és erre jön rá még a 810 forint pluszban.
Ez elég magas, mert pl egy sima levélküldemény 50 grammig (ebbe pl belefér egy könnyű fülbevaló) 490 Ft ha Európába küldjük, így egy ajánlottan feladott 50 grammos levél tehát 490+810 forint, vagyis összesen 1300 forint.

Mikor érdemes ajánlva küldeni?

Mint a fenti példából is látszik eléggé sokba kerül ajálott levélként/csomagként küldeni dolgokat, így elsősorban olyan küldeményeknél éri meg ezt a szolgáltatást igénybe venni, ahol

 • értékes dolgokat küldünk
 • egyedi dolgot küldünk, és nem tudjuk vagy nem éri meg újra előállítani a terméket
 • a vevő kifizeti a többletköltséget
 • a célországot valamilyen természeti katasztrófa súlytotta az elmúlt 8 hétben
 • postailag nem biztonságos országba küldünk

Mit is jelent a postailag nem biztonságos ország kifejezés? Olyan országokat, ahol nagy a valószínűsége, hogy el fog tűnni a csomag ha a tartalma értékesnek tűnik. Ezeket persze nehéz tesztelni, hiszen senki sem szeretné, ha valóban eltűnnének a csomagjai. Egyetlen országot emelnék inkább csak ki, ami ide tartozik: Oroszország

Ahova nem feltétlenül kell ajánlva küldeni

Egyszerűbb a “biztonságos országokat” felsorolni, ahol valószínűleg nem fog amiatt eltűnni a csomag, mert egy postai alkalmazott eltulajdonítja: Észak- és Nyugat-Európa, USA, Canada, Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Szingapúr

Persze itt is eltűnhetnek csomagok, így ha értékes vagy egyedi dolgot küldünk érdemes azt ajánlva feladni.
Emellett a biztonságos országokba is mindeképpen ajánlva érdemes küldeni a csomagot, ha a feladást megelőző 8 hétben valamilyen természeti csapás súlytotta a régiót ahova küldjük, vagy azt a területet, ahová a nemzetközi küldemények először beérkeznek az országba. Ilyen például az elmúlt években többször is előfordult az USÁban, ahol hóvihar miatt napokra lebénult a postai szolgáltatás az ország egyes részein. Ezekről a helyzetekről általában az adott postahivatal oldalán lehet tájékozódni, illetve érdemes figyelni a helyi időjárásjelentéseket. (idén januárban nyolc Virivee csomag veszett el egy ilyen helyzetben az USAban, míg egyébként évente szokott ennyi levél ott eltűnni)

Miért jó postával küldeni külföldre?

 • mert ha nem kell ajánlva küldeni akkor olcsó a könnyű csomagoknál
 • mert ha nem veszik át a csomagot vagy rossz a címzés akkor ingyen visszahozza a posta (ez a futár cégeknél többnyire nem így van)
 • általában nem vámolják a leveleket

Miért nem jó postával küldeni külföldre?

 • lassú
 • nehezebb csomagoknál már drága
 • az ajánlott küldemény drága, főleg a könnyű levelek árához viszonyítva
 • vannak országok, ahova csak ez a lehetőség van, és rossz érzés a választási lehetőség hiánya

A következő cikkben a futárszolgálatok előnyeiről és hátrányairól írok majd.

1 Comment Külföldi szállítási lehetőségek: posta

 1. Pingback: Külföldi szállítási lehetőségek kisokos: Futár

Leave A Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük