Indiegogo fix vagy flexibilis kampány?

Most, hogy az Indiegogo egyaránt 5%-ra módosította a fix és a flexibilis összegű kampányok jutalékát (ami így megegyezik a Kickstarter jutalékával) érdemes újra átnézni, hogy mikor éri meg melyik verziót választani.

Érdemes először is tisztázni, hogy mikor lehet jó a két típus.

Fix összegű kampány
Ha egy projekthez biztosan szükség van a kampánynál megadott pénzre, és anélkül nem lehetséges a terméket/projektet megvalósítani, akkor mindeképpen fix kampányt kell választani. Igaz, ez azt is jelentheti, hogy ha nem gyűlik össze elég pénz, akkor a termék/projekt soha nem kerül piacra, de mégis csomó későbbi kellemetlenséget lehet megspórolni. Ilyenkor kicsit mindenki csalódott, de a támogatók visszakapják a pénzüket, és lehet újra gondolkozni, hogyan is lehetne piacra dobni az adott projektet.

Flexibilis összegű (nyitott) kampány
Amennyiben a projekt elkezdhető kevesebb összegyűjtött pénzzel, és a kampánynál megadott összeg inkább csak az ideális termék elkészítéséhez szükséges (ami mondjuk nagyobb tételben gyártást tenne lehetővé/ több színverziót/ sok funkciót), de már kisebb mennyiségben/kevésbé fejlett állapotban is piacra dobható, akkor szabad csak a flexibilis kampányt választani (de nem feltétlenül kell).

Felmerül persze, hogy a Kickstarternél már megszokott fix végű kampányok adnak-e bármi pluszt a kampány üzenetéhez. Vajon a fix végű kampány komolyabbnak tűnik? Inkább támogatnák az emberek a fix végüt a nyitottal szemben?
A válasz sajnos az, hogy igen.
A flexibilis kampánynál felmerül a gyanú, hogy ha ezek szerint kevesebb összegből is megvalósítható, akkor miért is van kampánycél. Kicsit átverve érezheti magát a támogató, hogy nem tudja mi lesz a pénzével, mikor és mit fog cserébe kapni.

De a kérdés persze nem ennyire egyszerű, hogy azt mondjuk, hogy a fentiek alapján csak fix összegű kampányt érdemes indítani. Ha jól beleássuk magunkat az Indiegogo szabályzatába, akkor világossá válik, hogy nem feltétlenül minden projektnek érni meg fix végű kampányt indítani.

PayPal

A probléma oka a fizetés, mert a fix és a flexibilis kampányokra másfajta fizetési szabályok vonatkoznak. Míg a fix kampányoknál csak a PayPal fizetés (és azon keresztüli bankkártyás fizetések) engedélyezett, addig a a flexibilis kampánynál a közvetlen bankkártyás fizetés is lehetséges emellett.

A PayPal egy nagyon elterjed és népszerű fizetési lehetőség, a világ nagy részén használják, és a sikere egyik oka valószínűleg, hogy a vevők felé pozitívan diszkriminál, így a PayPal rendszerén keresztül vásárlók tökéletes biztonságban érzik magukat. Tudják, hogy ha nem kapják meg a kifizetett árut/szolgáltatást, vagy csak nem elégedettek vele, akkor minden esetben visszakapják a pénzüket (csak mellékesen jegyzem meg itt, hogy egyre többen vissza is élnek ezzel)

A PayPallal fizetéssel akkor kezdődik a gond, ha egy országban nem engedélyezik a vendég fizetést (guest checkout), vagyis hogy PayPal regisztráció nélkül is lehessen a rendszeren keresztül fizetni. Sajnos Németország ilyen ország.
Ha Németország fontos piacunknak számít, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon a potenciális támogatóinkat mennyire tántorítaná el, ha a PayPalra kellene előtte regisztrálniuk, úgy hogy a regisztráció viszonylag bonyolult itt, mert egy bankszámla vagy bankkártya visszaigazolás szükséges hozzá. Ez úgy történik, hogy levesznek a bankkártyáról/számláról 1.50 Eurót, ami mellé közleményben egy kódot küldenek. A kódot kell beadni a PayPal oldalon a visszaigazoláshoz. Ha figyelembe vesszük, hogy a németek mennyire kényesek a személyes adatokra és fizetési megoldásokra (eléggé, és ezért nagyon sokan inkább az átutalást választják az online fizetés helyett), akkor biztos, hogy a kevésbé modern emberek közül lesz akit ez visszatart a támogatástól (de ez erősen célcsoportfűggő). Azzal is számolni kell, hogy a PayPal ellenőrzés simán tarthat 1-3 napig is attól függően, hogy mikor kezdeményezte és milyen formában (sok embernek nincs internetes fizetésre alkalmas bankkártyája!), így a kampány végén már simán kicsúszhatnak a határidőből emiatt (találkoztam több német vásárlóval a Virivee-nél – ahol szintúgy csak PayPal fizetés van – akinek 4 napot vett igénybe a visszaigazolás, mert a bankszámláját adta meg a regisztrációhoz).

Fix vagy flexibilis kampány?

Ha a kampányban kifejezetten számolunk/tervezünk a német támogatókkal, akkor érdemes a bankkárytás fizetési lehetőséget is engedélyezni, amire csak a flexibilis kampánynál van mód. Ilyenkor érdemes a kampánynál valamilyen módon kommunikálni, hogy miért a flexibilis kampányt választottuk a fix helyett, hogy a nyitott kampányok felé eseteges kialakuló bizalmatlanságot ellensúlyozzuk.

Az irónia a német támogatásnál egyébként, hogy az Euro alapú kampányoknál (vagyis ami feltételezhetően európai célcsoporttal rendelkezik, és általában ilyenkor Németország is fontos) csak PayPalon keresztül lehet fizetni.

Kapcsolódó oldalak:

https://support.indiegogo.com/hc/en-us/articles/526426-International-PayPal-Restrictions
https://support.indiegogo.com/hc/en-us/articles/526846?
https://support.indiegogo.com/hc/en-us/articles/204482218-How-do-I-set-up-my-account-to-receive-funds-

 

 

 

Leave A Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük