Külföldi szállítási lehetőségek: futárcég

Legutóbb a postai kiszállításról írtam kicsit részletesebben, most akkor jöhetnek a futárcégek előnyei és hátrányai.

Szállítás futárral

Futárcéggel szállítani egyszerű, kényelmes és gyors. Viszont többnyire rendkívül drága. Vagyis az az általános vélekedés, hogy rendkívül drága, de ez nem minden esetben van így.

Gyorsan szögezzük le, hogy a futárcéggel csak akkor érdemes dolgozni, ha leszerződünk velük. Ha “utcáról esünk be”, akkor rugamatlanok és valóban drágák. Nekik az az érdekük, hogy egy-egy partner sokat szállítson, így az egyszeri vevőket nem igazán kedvelik. Állításuk szerint sok vele az adminisztrációs munka, és a problémák többsége is az alkalmi partnerekkel jelentkezik, így rendkívül magasra emelik az alapdíjukat, amivel próbálják a magánszemélyeket és az alkalmi szállításokat megúszni.
Ha leszerződünk velük, akkor meg jól hangzó, (bár a valóságban a hagyományos árat takaró) 80-90%-os kedvezményt adnak a partnereknek. Például normálisnak számít egy USA szállításnál az 40 000 forintos alapdíj egy egyszerű kis csomagra, de a szerződött partnereknek ez csak 4 000 forintba kerül.

Ár

A szerződés megkötésekor többnyire a területi képviselők adnak árat, néznik, hogy milyen éves forgalomra számíthatnak. Kizárólagosságot, éves minimális forgalmat viszont már nem várnak el, vagy ha mégis kérnek, akkor be lehet mondani egy jónak tűnő darabszámot/összeget, mert azok benemtartását nem szakcionálják, maxium a következő évben már rosszabb tarifákat kapunk.
Az árak évente változnak, decemberben megkapjuk a következő évre érvényes alaptarifát, amitől nem térnek el év közben. A szállítási díjak a futárcégeknél több részből épülnek fel, ezek része az üzemanyag felár, árfolyammozgás, amiket havonta joguk van korrigálni, így valójában év közben is lehet változás a forintban kapott árakban, bár az elmúlt három évben nem került sor erre egyik cégnél sem, akikkel mi dolgozunk.

Hova?

A futárcég kiválasztásánál fontos, hogy hova kívánunk szállítani velük, általában adott országba vagy annak környékére egy helyi központtal rendelkező cég adja a legjobb ajánlatot, így például Európában az európai futárcégek tarifái kicsit kedvezőbbek az amerikai társaiknál. Érdemes mindenhonnan ajánlatot kérni, és akár országonként eltérő cégekkel szállíttatni.

Miben?

Több futárcég kínál valamilyen csomagolást, amiben kedvezőbb a szállítási díj. Itt feltétel, hogy bele kell férni a csomagolásba, de azon kívül még sokszor van súly és értéklimit is. Az értéklimit azt jelenti, hogy egy adott típusú csomagolásban nem lett bizonyos megadott érték fölött szállítani. Mivel a futárcégek árában a magadott értékre biztosítás is van, így a szállítási díj a csomag értékével együtt változik.
A szállítási árak öszehasonlításakor érdemes a futárcég által biztosított ingyenes csomagolást is belekalkulálni az összehasonlítási árba, hiszen egy komolyabb doboz költsége már érezhetően megjelenik a költségek között, amit így megspórolhatunk.

Hova nem lehet küldeni?

Vannak bzonyos országok, ahol a helyi szabályok miatt nem lehet rendesen futárral szállítani. Ilyen pl Oroszoszrág, ahol kereskedelmi terméket már nem lehet a nagy nemzetközi szállítokkal küldeni (ajándékként még kiküldhető). Vagy pl Brazília, ahol a szállításhoz a címzett adószámára is szükség van, amit általában nem akarnak megadni, így meg nem lehet a csomagot feladni.
Mivel a futárcégek általában személyes kézbesítést vállalnak, így többnyire postafiókokba és speciális egyéb (APO, FPO, DPO) címekre nem lehet velük szállíttatni.
Érdemes utnanézni, hogy melyik szolgáltató mit vállal, mert van amelyik speciális katonai és diplomáciai címekre is vállal kézbesítést, bár erre valószínű nagyon ritkán várható megrendelés itthonról. (A Virvee évente egyszer-kétszer kap ilyen címre is megrendelést, de mi csak postával tudunk oda szállítani.)

Export/Import

Fontos tudni, hogy a cégeknek teljesen más export (kiküldési) és import (behozatali) tarifái vannak. Vagyis míg kiszállítani egy terméket X forintba kerül, visszafele ugyanaz lehet, hogy 5X forint.

Ennek akkor van igazán jelentősége, amikor egy kiszállított csomagot külföldön nem vesznek át.
Mert mi történik, ha egy csomagot külföldön nem vesznek át?
Három dolog jöhet szóba:
– a csomagot visszahozzák
– más címre kézbesítik
– megsemmisítik

A postától eltérően a szállítási díjak csak a kiküldésre vonatkoznak, a csomag visszaszállítására nem. Vagyis a visszaszállításért is fizetnünk kell, viszont mivel ez már többnyire importnak számít, így az import árak lépnek érvénybe, ami többszöröse az eredti kiküldési árnak a legtöbb cégnél.
Vannak csomagok, amiket egyszerűen nem éri meg visszahozatni, mert drágább a visszaszállítási költség, mint a termékek értéke. Ilyenkor lehet kérni, hogy kézbesítsék más címre az adott országban, vagy semmisítsék meg. A címmódosítás is pénzbe kerül, hiszen lehet hogy az ország másik végébe kell átszállítani és újra kézbesíteni. A megsemmisítés ingyenes.

Kiskapunak számít, ha nem értesítenek minket a visszaszállításról, ez esetben ugyanis nem terhelhetik ránk a visszaszállítás költségeit.

Amúgy elég könnyű belefutni, hogy nem veszi át a megrendelő a csomagot, ha magánszemélyeknek szállítunk. Gyakori, hogy időközben elutazott (nagyobb ünnepek körül pl), vagy csak sokallja a vám költségét és nem hajlandó kifizetni azt (lásd ezután).

VÁM

A futárral küldött termékek minden esetben vámvizsgálaton mennek át, így ha a szállítólevélen szereplő érték eléri a vámköteles határt, akkor vámolni fogják és még akár az adott országra érvényes forgalmi/egyéb adót is ráteszik. Kis cégek ezért gyakran egy minimális értéket írnak csak a csomagra szabálytalanul, vagy ajándékként jelölve küldik azt, ezzel is csökkentve az esélyét, hogy a megrendelő visszautasítsa a kézbesítést (vö: ugyanez a helyzet a Kínából jövő termékekkel, a legtöbbön a feltüntetett érték $10-12).

ÁFA

Amennyiben valaki áfakörön kívüli, akkor az EU-n kívüli szállításoknál megspórolhatja az ÁFÁT, ugyanis a futárcégek nem teszik rá a számlára az áfát az ilyen célországokba küldéskor. Ez a postánál mindeképpen rákerült, így 27%-kal olcsóbban lehet az EUn kívülre szállítani, ami egy méret fölött már kedvezőbbé teszi a futárokkal való szállítást a postához képest (nem is beszélve a szállítási idő különbségről)

 

Miért jó futárcéggel szállíttatni?

  • A címzett gyorsan, akár már másnapra megkapja a csomagot, de a világ keleti felére is általában 2-3 nap alatt elér a csomag (időeltolódás ellenünk dolgozik)
  • Kényelmes, mert a futár házhoz jön, és utólag átutalással lehet fizetni
  • 200 gram és 500 gram közötti csomagnál nagyon versenyképes az ára a hagyományos postával szemben is
  • Nagyon kicsi rá az esély, hogy a csomag eltűnik

Miért nem jó futárcéggel szállíttatni?

  • 200 gram alatti vagy nagyméretű termékeknél viszonylag drága a légi szállítás
  • Minden esetben átmegy a vámon a csomag, így a vevőt biztosan plusz költségek terhelik ha egy adott értékhatár fölött van a csomag
  • A visszaútért is fizetni kell, ha a címzett nem veszi át a csomagot (sőt, a visszaút a többszöröse általában az alap szállításnak)
  • Nem tudnak többnyire postafiókokba és bizonyos postai címekre szállítani

Leave A Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük