Kickstarter vs Indiegogo

Míg régen, akár csak két éve is, az Indiegogo nem jelentett alternatívát a finanszírozási platformok között, mára a használatuk egyre kiegyenlítettebbnek tűnik. Az okok között vélhetően a Kickstarter szigorú országhoz kötöttsége játssza a fő szerepet, vagyis hogy csak bizonyos ország lakosai tudnak Kickstarter kampányt indítani. A Kickstarter is felismerte ezt a problémát, és egyre több ország lakosai előtt nyitja meg a lehetőséget, de lassúsága közben olyan helyzetbe hozta az Indiegogot és több kisebb közösségi finanszírozási platformot, amit maguktól valószínű nem tudtak volna ilyen rövid idő alatt elérni.

Az Indiegogo eddig engedékenységével próbált piacot szerezni, vagyis hogy bármilyen országból indítható kampány, és nem csak fix kampányok (mindent vagy semmi) indíthatóak a rendszerén keresztül, illetve hogy a pénznem szabadon választható. Ezek olyan előnyök, ami miatt jelenleg már megérheti az Indiegogot választani a Kickstarterrel szemben.

A Kicksterter azon szabálya, hogy a pénznem csak az indítási ország pénzneme lehet (USA indítás USD-ben, UK indítás GBP-ben, holland indítás Euroban, ausztrál indítás AUD-ben stb.), elég komoly korlátozó tényezőként is felmerülhet egy-egy projektnél.
Bár mi természetesnek vesszük, hogy a forinton kívül más pénznemekkel is dolgunk van, és normálisnak számít, hogy internetes vásárlásaink más pénznemben is történnek, nagyobb országokban (főleg az USÁban) sokaknak ez szokatlan. A kampányok sikere lehet, hogy olyanon is múlhat, hogy egy kis százelék elbizonytalanodott az idegen pénzbenben való fizetéstől, mert nem érti, hogy az adott összeg mennyinek felel meg náluk. Persze a komoly érdeklődőket ez nem tántorítja el, de vajon milyen arányban vannak a támogatók között az ilyen spontán támogatások (A tech/gaming területen valószínű nem kell ettől tartani)? Ezt nem igazán lehet tudni, de érdemes szem előtt tartani a tervezéskor ezt a réteget is, és lehetőség szerint a célpic vagy annak legnagyobb országa számára ismerős pénznemben indítani a kampányt.
Itt jön be az Indiegogo pénznem választási lehetősége, mert itthonoról is lehet pl. USD kampányt indítani, ha a célpiac elsősorban az USA.

Véleményem szerint mostanra a Kickstarter vs Indiegogo kérdést leginkább az dönti el, hogy az indítani kívánt kampánynak mi a célcsoportja és a célpiaca, illetve milyen médiatámogatásra tudunk számítani.

Mivel a Kickstarter erőssége a nagy látogatottság, ezért ott nagyobb médiatámogatás nélkül is több támogatásra számíthatunk, viszont ezt szerintem csak az olyan projekteknél lehet igazán jól kihasználni, ahol az idítási ország és a célcsoport nagyjából megegyezik, például ha USAban indítjuk a Kickstarter, és az is a célpiacunk, vagy ha UKben indítjuk a kampányt és az a célcpiacunk, vagy ha Hollandiában indítjuk a kampányt és Európa a célpiacunk, mivel így a célpiac pénznemében jelenik meg a kampány, és a támogatók minden gond nélkül tudják értelmezni azt.

Kickstarter vs Indiegogo

Amennyiben nagyobb médiatámogatással tudjuk megsegíteni a kampányt, akkor a Kickstarter elveszíti az előnyét, és az Indiegogo akár jobb alternatíva is lehet, mert júliusban a fix és a flexibilis kampány jutalékát egyaránt ugyanarra az 5%-os szintre módosítja, mint amit  a Kickstarter használ.

Ha viszont nem tudjuk a célpiacunkon indítani a kampányt, és tudunk médiatámogatást intézni hozzá, akkor mindenképpen az Indiegogo tűnik már a jobb választásnak.

Az olyan projekteknél, ahogy könnyen aktivizálhatóak és elérhető a célcsoport, mindegy a platform.

 

Leave A Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük