Végre Virivee magyar weboldal

Végül így szeptember végére csak elkészült a Virivee magyar weboldala is. Már 90%-ban kész volt augusztus elején is, és terv szerint szeptemberben elején szerettem volna elindítani, de valahogy sosem számolok azzal, hogy az utolsó 10% munka időben simán hozza az előző 90%-ot, így a szeptermber eleji indulás 2 hetet csúszott.

A weboldal indításakor két nehézségbe ütköztem, amire érdemes felkészülni: az általános szerződési feltételek (ÁSZF) és az adatvédelmi nyilatkozat megírása, illetve a bankkártyás fizetési lehetőségek használata.

Az ÁSZF elégé komplex, jogszabályban szabályozott dolog, és idén nyár óta még bonyolultabb lett, elvileg nagyon sok dolgot bele kell tenni. A legegyszerűbb megoldás, ha az ember fizet egy erre szakosodott cégnek, aki megírja neki a weboldal jogi részét. Itt vannak teljesen kulcsrakész megoldást kínáló cégek, mások sokoldalas összefoglalót írnak, és ebből az üzemeltetőnek/tulajdonosnak kell pár óra alatt összeállítani a szövegeket. A régi és sokak által használt “megoldást”, hogy megnézünk néhány oldalt, majd lelopjuk azokról a szöveget picit átalakítva, nem ajánlom senkinek, mert a webáruházak és weboldalak nagyon nagy része egyelőre nem módosította a régi jogi szövegeit, és már nem felelnek meg az aktuális szabályoknak. Persze ez utóbbi lenne a legolcsóbb, de érdemesebb inkább beletervezni azt az 50-80e Forintot, amibe ezek megírása kerül. Ide tartozik az adatkezelési azonosító igénylése is, ingyenes, itt vannak infók róla, mindenképpen igényelje minden webáruház, vagy akár weboldal akinek a hírlevelére fel lehet iratkozni.

A bankkártyás fizetés egy másik érdekes kérdés. Számomra alapvető dolog, hogy egy webáruház bankkártyás fizetést kínál, én napi szinten használom internetes vásárlásra a bankkártyámat. Az angol nyelvű áruházban simán PayPal fizetést kínálok, aminek a keretében könnyedén lehet bankkártyával fizetni PayPalt amúgy nem használó vásárlóknak is. Kezdetektől úgy terveztem, hogy egyszerűen a magyar oldalnál is a PayPal fizetést fogom erre a célra használni, de a webáruház indulásakor szembesültem vele, hogy a PayPal fizetési felülete nem érhető el magyar nyelven (a magyarnál sokkal gyakoribb nyelveken sem persze). Mivel az online fizetés eleve egy bizalmi kérdés, egyértelmű, hogy egy teljesen magyar nyelvű oldalról nem dobhatom át a vásárlókat egy angol nyelvű fizetési felületre, mert egy részük biztosan nem beszél angolul és ezzel a vásárlók ezen részét elrémíszthetem. Vagyis valami alternatív megoldást kell találni: vannak a bankok, és a fizetési megoldást kínáló cégek. Most ott tartok, hogy ajánlatot kértem a hazai bankkártyaelfogadóktól, itt is azt látom, hogy kezdeti beruházásra lesz szükség, mert a többségük rendszerbeüzemelési díjat számol fel, ami furcsa a nemzetközi lehetőségekhez hasonlítva, de tudom kis ország vagyunk, ne hasonlítsam az itthoni lehetőségeket a külföldiekhez (miért ne?). Egyelőre az oldalon működik a PayPal meg a személyes átvétel, remélem gyorsan meglesz a magyar nyelvű bankkártyás fizetés is.

Ami mostantól folyamatos feladat az oldal üzemeltetésében, hogy legyen új információ meg hír az oldalon. Ezek számomra a legnehezebb feladatok, mindig a szövegekkel kűzdök. Elvileg ez most hogy magyarul van sokkal könnyebben kellene majd hogy menjen mint az angol weboldalon, ahol sajnos ezt teljesen el is hanyagolom. Már egy ideje szemezek a külső szövegíró használatával, és most úgy döntöttem, ideje lesz a weboldalon (nem itt a blogon) segítséget kérni, úgyhogy a jövőben ott a szövegek egy részét külső munkatárs írja és szerkeszti majd.

Leave A Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük